Αναζητηση αυτου του ιστολογιου

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Οικοτουρισμός στο Τυχερό Έβρου

Οικοτουρισμός στο Τυχερό Έβρου
Εάν θέλετε να ανακαλύψετε και να περιηγηθείτε σε μοναδικά φυσικά τοπία, να γνωρίσετε δύο από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Ελλάδας, να παρατηρήσετε σπάνια είδη πουλιών και να κάνετε ιππασία, ποδηλασία, πεζοπορία και άλλες φυσιολατρικές δραστηριότητες τότε ένας ιδανικός προορισμός να επισκεφτείτε είναι η περιοχή του Έβρου. Καθώς διασχίζει κανείς τον Νομό, μόλις 48 χλμ. από την Αλεξανδρούπολη βρίσκεται ο Δήμος Τυχερού. Πρόκειται για ένα Δήμο που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μοναδικά στην Ευρώπη οικοσυστήματα, το Δέλτα του Έβρου και το δάσος της Δαδιάς - Λευκίμμης.

Στην ευρύτερη περιοχή ο επισκέπτης μπορεί να κάνει διάφορες φυσιολατρικές δραστηριότητες όπως ιππασία στον Ιππικό Όμιλο Τυχερού, κανό στην λίμνη, πεζοπορία στα μονοπάτια μέσα στο Δάσος της Δαδιάς και ποδήλατο στο Δέλτα Έβρου.
Μέσα σε λίγη ώρα μπορεί επίσης να βρεθεί κανείς σε ιστορικές οικιστικές περιοχές όπως η Αλεξανδρούπολη, το Σουφλί με το Μουσείο Μετάξης, το Διδυμότειχο με το κάστρο του, το μεγάλο Τζαμί και τα εκπληκτικά αρμένικα, οθωμανικά, νεοκλασικά σπίτια, την Ορεστιάδα, τους Μεταξάδες με τα παλιά πέτρινα σπίτια αλλά ακόμη και στο νησί της Σαμοθράκης.

Μια ακόμα πρόταση είναι να επισκεφτείτε τα Πομακοχώρια με τους Μεγαλιθικούς Τάφους, τις Βραχογραφίες και τον Τεκέ της Ρούσσας-τον παλαιότερο της Θράκης. 

Στο νοτιοανατολικό άκρο του νομού Έβρου, στα σύνορα με την Τουρκία, ο ποταμός Έβρος σχηματίζει ένα εκτεταμένο Δέλτα, διεθνούς οικολογικής σημασίας το οποίο αξίζει να ανακαλύψετε. Έχει χαρακτηριστεί ως Προστατευόμενη Περιοχή καθώς έχει πολύ μεγάλη αξία για την άγρια φύση και τον άνθρωπο ενώ σε αυτό βρίσκουν καταφύγιο, εκτός από πολλά και σπάνια πουλιά, πολλά θηλαστικά, αμφίβια και άλλα είδη ιχθυοπανίδας.
Περισσότερες πληροφορίες για το Δέλτα Έβρου: http://www.evros-delta.gr/
Το Δάσος Δαδιάς-Λευκίμμης βρίσκεται στο κέντρο του Νομού Έβρου και αποτελεί προέκταση της οροσειράς της Ροδόπης. Πρόκειται για μια Προστατευόμενη Περιοχή και έναν πολύ σημαντικό βιότοπο κυρίως για αρπακτικά πουλιά. Η βλάστηση αποτελείται κυρίως από ώριμα δάση μαύρης και τραχείας πεύκης καθώς και από δάση βελανιδιάς. Αξίζει να περιηγηθείτε στο δάσος και να ανακαλύψετε τις ομορφιές του.

Μπορείτε ακόμα να επισκεφτείτε το απολιθωμένο δάσος της ευρύτερης περιοχής Φυλακτού δημιουργήθηκε εξαιτίας ευνοϊκών συνθηκών απολίθωσης και συνδέεται άμεσα με την ηφαιστειακή δράση που υπήρχε στην περιοχή πριν 25.000.000 χρόνια. Διατηρούνται σε άριστη κατάσταση τα εξωτερικά μορφολογικά γνωρίσματα των κορμών των δέντρων, ο φλοιός καθώς επίσης και η εσωτερική δομή του ξύλου. Τεμάχια από τα απολιθωμένα ευρήματα βρίσκονται στο προαύλιο του Kέντρου Οικοτεχνίας - Χειροτεχνίας Φυλακτού και στο πάρκο του χωριού, ενώ έξω από το χωριό βρίσκεται η απολιθωμένη βελανιδιά μήκους 19 μέτρων και ηλικίας 25 εκατομμυρίων ετών. Μικρό εκθετήριο με δείγματα απολιθωμένων ευρημάτων της ευρύτερης περιοχής, λειτουργεί στο Τουριστικό Κέντρο Τυχερού στην είσοδο του χωριού, δίπλα στη λίμνη.

Προτάσεις διαμονής

> Ο ξενώνας Θράσσα βρίσκεται στην Λίμνη Τυχερού, μισή ώρα από την Αλεξανδρούπολη, ανάμεσα στα μοναδικά οικοσυστήματα του Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης και του Δέλτα Έβρου. Βρίσκεται μακριά από τους ήχους της πόλης σε μια τοποθεσία που μπορεί να αποτελέσει ορμητήριο για πολλές εκδρομές.  Ο ξενώνας διαθέτει 15 δωμάτια, υπέροχη θέα στη Λίμνη Τυχερού και βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι σε κάθε χώρο του θα βρείτε βιβλία για όλα τα ενδιαφέροντα. Ποδήλατο, βόλτες με άλογα, χαλάρωση, ζεστασιά γύρω από το τζάκι, σίγουρα θα κάνουν την διαμονή σας ξεχωριστή.
Τηλ. 25540 20080, κιν. 6946 462350,
Website: www.thrassa.gr, email: thrassa@otenet.gr

Πληροφορίες για το Τυχερό: Το Τυχερό βρίσκεται 4 χιλιόμετρα δυτικά του ποταμού Έβρου και αποτελεί την έδρα του ομώνυμου Δήμου. Μπροστά του απλώνεται εύφορη πεδιάδα με καλλιέργειες καθώς και η ομώνυμη τεχνητή λίμνη. Το αρχικό όνομα του χωριού ήταν Μπίντικλι και μετονομάστηκε σε Τύχιον όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος σε μια στάση του στο χωριό, μίλησε στους κατοίκους του, φέρνοντας καλοτυχία και επιτυχία στη συνθήκη των Σεβρών. Στο Τυχερό, περιμετρικά της ομώνυμης λίμνης απλώνεται το Οικοτουριστικό Κέντρο Τυχερού, ένα πρωτότυπο συγκρότημα αναψυχής με κολυμβητήριο, αμφιθέατρο με πανοραμική θέα στην λίμνη, ιππικό όμιλο και τον οικοτουριστικό ξενώνα Θράσσα.


> Ο Ξενώνας Λεύκιππος, βρίσκεται στην πλατεία της Λευκίμμης ενός παλιού γραφικού χωριού χτισμένου στις παρυφές του προστατευόμενου δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης. Αποτελείται από δύο οικήματα όπου κυριαρχούν το παραδοσιακό ύφος με έπιπλα και παλιά αγροτικά αντικείμενα από την συλλογή της οικογένειας και οι άνετοι και ψηλοτάβανοι χώροι. Οι ξεχωριστές πινελιές στην αρχιτεκτονική και ο θρακιώτικος διάκοσμος κάνει τα δωμάτιά ιδιαίτερα ζεστά και φιλόξενα. Από τον ξενώνα θα απολαύσετε και την υπέροχη θέα προς τον ποταμό Έβρο και μέχρι το Δέλτα του, την Σαμοθράκη και την Τουρκία.
Εάν σας ενδιαφέρει η παρατήρηση πουλιών, μπορείτε να ενημερώσετε τους ιδιοκτήτες του ξενώνα οι οποίοι διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και θα σας συνοδεύσουν στο κοντινό παρατηρητήριο που απέχει 8 χλμ. από τον ξενώνα και έχει πανοραμική θέα, στο εθνικό πάρκο Λευκίμης - Δαδιάς, στον ποταμό Έβρο και το Δέλτα του, τη Σαμοθράκη και τα νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου.
τηλ 25540 33313, Website: www.lefkippos.com.gr , email: welcome@lefkippos.gr.com

Πληροφορίες για την Λευκίμμη: Η Λευκίμμη απέχει μόλις 20 χλμ. από το Δέλτα Έβρου και αποτελεί ένα παλιό όμορφο χωριό, χτισμένο στις παρυφές του προστατευόμενου δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης. Κάνοντας μια βόλτα στον οικισμό θα δείτε πολλά καλοδιατηρημένα πηγάδια, την όμορφη πλατεία του, τον παλιό «γιαχανά», τις εκκλησίες του και ειδικά την παλιά Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με το σπάνιο ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις παλιές εικόνες. Το βουνό του, πλούσιο σε βλάστηση, προσφέρεται για πεζοπορία και παρατήρηση ζώων και αρπακτικών καθώς διαθέτει και το δικό του παρατηρητήριο.
Πηγή πληροφοριών και φωτογραφίας και περισσότερες πληροφορίες για τον Δήμο Τυχερού:  http://www.tichero.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, και πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο.