Αναζητηση αυτου του ιστολογιου

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΓΑΖΑ ΜΙΛΑ ΣΤΟ «ΧΡΟΝΟ» Eπέστρεψε ζωντανός από τον «στολίσκο της Ελευθερίας»

«Έχει περάσει η εποχή που τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα θεωρούνταν τρομοκρατικές οργανώσεις…» θα πει ο γνωστός σκηνοθέτης που ήρθε με τουλπάνι στο κεφάλι και όλη την διάθεση να εκφράσει ευχαριστίες σε όσους ενδιαφέρθηκαν άμεσα για την ζωή του εκείνες τις δραματικές ώρες Μιλά λίγο γιατί δεν νομιμοποιείται, αφού για την θανάσιμη επίθεση στα πλοία των ακτιβιστών στην Γάζα και τα επόμενα βήματα θα γίνουν ανακοινώσεις με συνέντευξη Τύπου σε όλα τα Μέσα που έχουν δείξει ενδιαφέρον

Ρεπορτάζ Μελαχροινή Μαρτίδου


«Ευχαριστώ τους φίλους που ενδιαφέρθηκαν για την ζωή μου και εκδήλωσαν τα συναισθήματά τους με κάθε τρόπο», λέει ο σκηνοθέτης Γιάννης Καρυπίδης που επέστρεψε ζωντανός από την προσπάθεια του στολίσκου της ελευθερίας να προσεγγίσουν την Γάζα, που τελεί υπό αποκλεισμό μεταφέροντας φάρμακα και ανθρωπιστική βοήθεια. Όπως είναι γνωστό τα πλοία με τους ακτιβιστές επιβάτες δέχθηκαν φονικό ρεσάλτο, υπήρξαν νεκροί και τραυματίες.
Οι ειδικές δυνάμεις του Ισραηλινού στρατού έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο κατά της διεθνούς ανθρωπιστικής νηοπομπής που κατευθυνόταν στα παλαιστινιακά εδάφη, με στόχο να παράσχει βοήθεια στους εγκλωβισμένους της Λωρίδας της Γάζας. Οι λεπτομέρειες εκείνων των γεγονότων ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε τις ενέργειες που οδήγησαν στο θάνατο τουλάχιστον δέκα ανθρώπων, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη άρσης του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας. Στη διακήρυξη που ανεγνώσθη από τον πρόεδρό του, πρέσβη του Μεξικού Κλοντ Χέλερ, το Συμβούλιο Ασφαλείας «καλεί να ξεκινήσει χωρίς καθυστέρηση μία αμερόληπτη, αξιόπιστη και διαφανής έρευνα, σύμφωνη με τα διεθνή κριτήρια». Το Συμβούλιο ζήτησε επίσης την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πολιτών που ήταν υπό κράτηση στο Ισραήλ, συνεχίζει το κείμενο της διακήρυξης, η οποία δεν έχει δεσμευτική ισχύ, αλλά για την υιοθέτησή της απαιτήθηκε η ομοφωνία των 15 κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Την υιοθέτηση της διακήρυξης καθυστερούσε μία διαφωνία ανάμεσα στην Τουρκία, που είχε αναλάβει την διατύπωσή της, και στις Ηνωμένες Πολιτείες που προσπαθούσαν να μετριάσουν το ύφος του κειμένου. Το αρχικό κείμενο που παρουσιάστηκε στόχευε σε μία ρητή καταδίκη του Ισραήλ για την αιματηρή επιχείρηση.




«ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ» ΛΕΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ
Στην αποστολή εκείνη ο Κομοτηναίος σκηνοθέτης Γιάννης Καρυπίδης που για την τύχη του ενδιαφέρθηκαν οι πάντες μόλις πληροφορήθηκαν την παρουσία του. Μάλιστα και στο face book έγινε ομάδα στήριξης του Γιάννη Καρυπίδη.
Κι ενώ μιλήσαμε μαζί του λακωνικά, τηλεφωνικά, χθες ο Γιάννης ήρθε στα γραφεία του «Χ» να μας σφίξει το χέρι και να δώσει το στίγμα της παρουσίας και της αγωνιστικότητας μιας προσπάθειας που θα συνεχιστεί με πολύ προσεκτικά βήματα. Στο λόγο του ήταν λακωνικός γιατί όπως θα πει με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης του, δεν νομιμοποιείται να παρουσιάσει την κατάσταση ως αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας, αφού για την θανάσιμη επίθεση στα πλοία των ακτιβιστών στην Γάζα και τα επόμενα βήματα θα γίνουν ανακοινώσεις με συνέντευξη Τύπου σε όλα τα Μέσα που έχουν δείξει ενδιαφέρον.
Αναφέρεται μόνο στις εκλογές που έγιναν στην Γάζα. «Οι εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών αναγνωρίστηκαν ως άψογες. Τους εκλεγέντες αναγνωρίζουμε, με αυτούς πρέπει να μιλήσουμε. Το βασικότερο εκτός από πολιτικό αμοραλισμό υποκρύπτει βαθειά άγνοια στην ιστορία και την παραϊστορία της πολιτικής, είναι ότι αναγορεύει το παλαιστινιακό σε ζήτημα …τρομοκρατίας. Πρέπει να ξέρουν όμως ότι έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή που τα εθνικοπελευθερωτικά κινήματα, αναγνωρίζονται ως τρομοκρατικές οργανώσεις» λέει ο κ. Καρυπίδης.
Μια άλλη πολύ χαρακτηριστική στιγμή που περιγράφει είναι όταν του θυμίσαμε το γεγονός ότι δεν δέχθηκε να συνεργαστεί με τις αρχές κατά την σύλληψή του. Κάναμε μια στοιχειώδη πράξη αξιοπρέπειας κάναμε όταν είδαμε τον καπετάνιο πυροβολημένο. Δεν δώσαμε τα δακτυλικά μας αποτυπώματα, ήμασταν κρατούμενοι, πάρτε τα μόνοι σας, τους είπαμε. Το πιο χαρακτηριστικό συνέβη στα νοσοκομεία όπου γιατροί με μαύρες κουκούλες, γιατροί κομάντος πήγαν να χειρουργήσουν τους τραυματίες. Εκεί αντιδράσαμε όλοι, αρνηθήκαμε και ο Ερντογάν μεσολάβησε και ήρθαν γιατροί της Ερυθρής Ημισελήνου να μας χειρουργήσουν. Ήταν μεγάλη υπόθεση να έρθουν ξένοι γιατροί να βοηθήσουν στο μακελειό που είχε συμβεί»…
Το τι θα γίνει από τώρα και ύστερα ποια τύχη θα έχουν οι αποστολές, ποια είναι η προσωπική εκτίμηση των πραγμάτων είναι ζητήματα που θα απαντηθούν δημοσίως; Πολύ σύντομα διαβεβαιώνει ο Γιάννης Καρυπίδης που ήρθε στα πάτρια για να χαλαρώσει να φορτίσει τις δυνάμεις του και ξανά να βρεθεί εκεί που η συνείδηση και το χρέος τιμής τον καλεί.
http://www.xronos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, και πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο.