Αναζητηση αυτου του ιστολογιου

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Βασιλόπιτα Σμύρνης

Η Βασιλόπιτα Για τις μέρες που έρχονται, χρήσιμο θα είναι να δώσουμε μια συνταγή, για τη φτιάξη της παραδοσιακής πίτας της Πρωτοχρονιάς, τη Βασιλόπιτα.

Υλικά
300 γρ. βούτυρο
400 γρ. ζάχαρη
λίγο αλάτι
6 αυγά (χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια)
750 γρ. περίπου αλεύρι
1 κουταλάκι μαστίχα σε σκόνη (ή κοπανισμένη)
1 ποτηράκι κονιάκ
χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού
1 αυγό χτυπημένο, ολόκληρα γαρίφαλα και αμυγδαλόψιχα (για στόλισμα)

Εκτέλεση
Ανακατεύεται (είτε με το χέρι, είτε με μίξερ) το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει.
Προσθέτετε τους κρόκους και τη μαστίχα και συνεχίζετε το ανακάτεμα για λίγα λεπτά ακόμα.
Προσθέτετε το χυμό, το ξύσμα και το κονιάκ.
Χτυπάτε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν άσπρη και σφικτή μαρέγκα.
Ρίχνετε στο μίγμα των κρόκων, εναλλάξ, λίγο αλεύρι και μαρέγκα, ανακατεύοντας ελαφρά.
Ρίχνετε το μίγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψί, στο οποίο μπορείτε να κάνετε στην επιφάνειά του διάφορα σχέδια.
Αλείφετε την πίτα με αυγό, τη στολίζετε με τα γαρίφαλα και την αμυγδαλόψιχα.
Τέλος, ψήνετε τη πίτα, αφού προθερμάνετε το φούρνο, για μια ώρα περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, και πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο.