Αναζητηση αυτου του ιστολογιου

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Γαλλική ανησυχία για την εκτόξευση ιρανικού δορυφόρου

"Ανησυχητική" χαρακτηρίζει το Παρίσι την ανακοίνωση του Ιράν ότι πραγματοποίησε δοκιμή ενός πυραύλου που θέτει σε τροχιά δορυφόρους, εκτιμώντας ότι η ενέργεια αυτή ενδέχεται να αποτελέσει μια νέα "παραβίαση" των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

"Η ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία το Ιράν προχώρησε σε μια νέα δοκιμή πυραύλου είναι ανησυχητική. Εάν η πληροφορία είναι ακριβής, πρόκειται για μια νέα παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μπερνάρ Βαλερό.
"Υπενθυμίζουμε ότι οι εκτοξευτές διαστημικών πυραύλων και οι βαλλιστικοί πύραυλοι χρησιμοποιούν παρεμφερή τεχνολογία και ότι η απόφαση 1929 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που υιοθετήθηκε τον Ιούνιο του 2010, απαγορεύει στο Ιράν να κάνει δοκιμές προσφεύγοντας στην τεχνολογία των βαλλιστικών πυραύλων", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Στις 3 Φεβρουαρίου το Ιράν έθεσε σε τροχιά ένα δορυφόρο βάρους 50 κιλών, τον αποκαλούμενο Navid, με τη βοήθεια ενός πυραύλου Safir. Ο δορυφόρος αυτός έχει διάρκεια ζωής δύο μήνες και στο διάστημα αυτό θα τραβήξει φωτογραφίες της Γης.
Το διαστημικό πρόγραμμα του Ιράν, που χαρακτηρίζεται "στρατηγικής προτεραιότητας" από την Τεχεράνη, ανησυχεί τη διεθνή κοινότητα που πιστεύει ότι το Ιράν θα μπορέσει με αυτόν τον τρόπο να αναπτύξει πυραύλους μέσου και μεγάλου βεληνεκούς, ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, και πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο.