Αναζητηση αυτου του ιστολογιου

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Μαραθώνια σύσκεψη των αρχηγών - Στο Μαξίμου και ο Dallara

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 3.30 το μεσημέρι η μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Λουκά Παπαδήμο παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη.

 

Μαραθώνια σύσκεψη των αρχηγών - Στο Μαξίμου και ο Dallara
Είχε προηγηθεί συνάντηση του Λουκά Παπαδήμου με τους εκπροσώπους των πιστωτών.
Λίγο πριν από τις 7 οι αρχηγοί πραγματοποίησαν 10λεπτο διάλειμμα, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα την πύλη του Μαξίμου περνούσαν οι επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα για την οριστικοποίηση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι του IIF έχουν ξεχωριστή σύσκεψη με τους κ. Βενιζέλο και Κουτρουμάνη.
Πρώτος στο Μέγαρο Μαξίμου, περί τις 3.20, έφθασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης που ήταν και ο μόνος ο οποίος προχώρησε σε δήλωση:
«Προσέρχομαι με την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί να επαναλάβω αυτά που προ ημερών είπε ο πρώην γερμανός καγελάριος Σμιτ», είπε ο κ. Καρατζαφέρης αναφερόμενος σε μία -αρκετά παλαιότερη πάντως- δήλωση του κ. Σμιτ («Να τους πάρει ο διάολος αν δεν σώσουν την Ελλάδα»)
Μαραθώνια σύσκεψη των αρχηγών - Στο Μαξίμου και ο Dallara
ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Λίγο μετά την έναρξη της σύσκεψης των αρχηγών, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, επικοινώνησε με όλα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, από τα οποία ζήτησε να βρίσκονται τις επόμενες ώρες σε ηυξημένη ετοιμότητα ώρες, διότι είναι πιθανό το Οργανο να χρειαστεί να συνεδριάσει καλούμενο να λάβει σημαντικές αποφάσεις.
Οι χθεσινές διαπραγματεύσεις με την τρόικα ολοκληρώθηκαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα και αφού είχε προηγηθεί ένα -επώδυνο για την ελληνική πλευρά- Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης.
Μαραθώνια σύσκεψη των αρχηγών - Στο Μαξίμου και ο Dallara
«Η συμφωνία των αρχηγών δεν είναι αυτονόητη, αλλά είναι αναγκαία. Τα ερωτήματα που τίθενται στους αρχηγούς είναι πολύ συγκεκριμένα και πολύ δύσκολα και απολύτως υπαρξιακά. Αδιέξοδα δεν υπάρχουν. Υπάρχουν δυσκολίες και εξαρτάται από το πώς εμείς θα διαχειριστούμε τα θέματα και το πώς θα ξανασυζητήσουμε με τους εταίρους» δήλωσε τα μεσάνυχτα της Κυριακής ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας με άμεση εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, στις διαπραγματεύσεις πρέπει να βοηθήσουν και οι αρχηγοί. «Σε τελευταία ανάλυση, υπάρχει η δυνατότητα και αύριο οι αρχηγοί να συνεχίσουν οι ίδιοι εάν θέλουν τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Μπορούν να τη δουν την τρόικα και οι αρχηγοί. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν την βλέπουν και οι ίδιοι και αρκούνται σε αυτά που θα τους πει ο πρωθυπουργός ή ο υπουργός Οικονομικών», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Μαραθώνια σύσκεψη των αρχηγών - Στο Μαξίμου και ο Dallara
Σύμφωνα με τον ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα στη μέχρι εκείνη την ώρα διαπραγμάτευση «βελτιώθηκαν πολλά πράγματα, περιορίστηκε πάρα πολύ το γήπεδο προς όφελός μας. Η τρόικα επικεντρώνεται σε όλα. Και εμείς έχουμε προσπαθήσει να αποκλείσουμε κάποια πράγματα και κάποια άλλα να τα βελτιώσουμε».
Ο ίδιος επεσήμανε ότι «το βασικό αγκάθι είναι όλο το πακέτο των εργασιακών σχέσεων και βεβαίως υπάρχει ένα αντίστοιχο πρόβλημα με τα δημοσιονομικά μέτρα που εάν εξαρτιόνταν μόνον από τις ανάγκες του προϋπολογισμού θα ήταν μικρό πρόβλημα, γιατί πήγε πολύ καλά η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011 σε σχέση με τα στοιχεία που καταθέσαμε για τον προϋπολογισμό του 2012. Το έλλειμμα το βλέπουμε σε αξιοπρεπή επίπεδα, αλλά το έλλειμμα εξαρτάται και από την επίπτωση που έχουν τα κάθε είδους εργασιακά μέτρα στα δημοσιονομικά».
Μαραθώνια σύσκεψη των αρχηγών - Στο Μαξίμου και ο Dallara
Σχετικά με τη στάση της τρόικας, ο συγκεκριμένος παράγοντας επισήμανε ότι «στην τρόικα επικρατεί μια ολόκληρη αντίληψη για το πώς πρέπει να διαμορφώνονται οι οικονομικές πολιτικές για να εξασφαλίζεται το υψηλότερο δυνατόν επίπεδο ανταγωνιστικότητας (...) Θέλουν να βοηθήσουν την ανταγωνιστικότητα αλλά το κάνουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο, όπως το αντιλαμβάνονται αυτοί, όχι όπως το αντιλαμβανόμαστε εμείς που υποτίθεται ότι ξέρουμε ιδιομορφίες, συνθήκες, δυνατότητες».
ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΛΩΣΤΗ ΔΩΡΑ - ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα του κατώτατου μισθού και η «τύχη» των δώρων και του επιδόματος αδείας κρέμονται κυριολεκτικά από μια κλωστή. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ουσιαστικά ζήτησαν να ανατραπεί το σύνολο του εργατικού δικαίου της χώρας, προτείνοντας να υιοθετηθεί… μοντέλο ανατολικών χωρών.
Μαραθώνια σύσκεψη των αρχηγών - Στο Μαξίμου και ο Dallara
Μάλιστα, ακόμα και η συμφωνία κοινωνικών εταίρων για διατήρηση του κατώτατου, του 13ου και του 14ου μισθού δεν στάθηκε ικανή να μετριάσει τις ασφυκτικές πιέσεις για μείωση αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα. Οι επιτηρητές… αγνόησαν τα επίσημα στοιχεία για τη μείωση των μισθών στη χώρα και με απότομο -ενίοτε προσβλητικό- ύφος απαίτησαν να θυσιαστεί όλο το πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Η «μάχη» συνεχιζόταν έως και το πάρα πέντε, με κεντρικό θέμα τη σωτηρία του 13ου και του 14ου μισθού, με ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να επιτευχθεί με τη… θυσία του κατώτατου μισθού.
Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει στο τραπέζι σειρά εναλλακτικών σεναρίων για να περιοριστούν οι απώλειες, τα οποία ωστόσο απορρίπτονταν από τους δανειστές.
ΦΙΡΜΑΝΙ ΓΙΑ 15.000 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Από την άλλη μεγάλη πλευρά του δημοσιονομικού μπρα ντε φερ η τρόικα ζήτησε την άμεση απόλυση 15.000 υπαλλήλων από τον «στενό» δημόσιο τομέα θέτοντας τοι ζήτημα χωρίς περιστροφές στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Ρέππα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών απαίτησαν την απόλυση 15.000 υπαλλήλων, έως το Πάσχα, συμπεριλαμβανομένων ένστολων και εκπαιδευτικών, μετά την αξιολόγηση του προσωπικού που θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.
Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της τρόικας αξίωσαν τον περιορισμό των προσλήψεων στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ενοπλες Δυνάμεις με μείωση κατά 70% των εισακτέων στις Αστυνομικές και Στρατιωτικές Σχολές μέσω πανελλαδικών εξετάσεων και τη δραστική μείωση κυρίως των συμβασιούχων εκπαιδευτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, και πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο.