«Γενναίες όμως δεν είναι μόνο οι αποφάσεις που κόβουν μισθούς, κόβουν συντάξεις και περιορίζουν δικαιώματα και κεκτημένα. Γενναίες αποφάσεις είναι και αυτές που εισάγουν νέες ιδέες ανάπτυξης, προοπτικής, που δίνουν κίνητρα και εφόδια για νέες πρωτοβουλίες, βοηθώντας σιγά σιγά τη χώρα και τους πολίτες να βγουν από το τέλμα.»
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Συζητούμε σήμερα στη Βουλή τη συνέχεια των επιλογών και πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης. Έτσι, μετά το νομοσχέδιο του ασφαλιστικού της προηγούμενης εβδομάδας, κατατέθηκε και συζητείται στο ίδιο πάντα μοτίβο το Σχέδιο Νόμου για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος του Δημοσίου, θεσπίζοντας αλλαγές στο υφιστάμενο συνταξιοδοτικό – ασφαλιστικό νομικό πλαίσιο που διέπει τους δημόσιους υπαλλήλους και τους ένστολους.
Με μια πρώτη ανάγνωση της σύντομης ομολογουμένως – για ένα τέτοιο σημαντικό νομοθέτημα – αιτιολογικής έκθεσης στην οποία αναφέρονται οι 3 στόχοι του εγχειρήματος και κατόπιν των επιμέρους άρθρων, διαπιστώνει εύκολα κανείς ότι βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά και σε πλήρη αδυναμία για την εφαρμογή του εγχειρήματος αυτού.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Αναγνωρίζουμε όλοι ότι το ασφαλιστικό είναι από τα πλέον δύσκολα και περίπλοκα ζητήματα με τα οποία πρέπει να έρθει αντιμέτωπη η Κυβέρνηση. Αυτό όμως δεν δίνει σε κανέναν, κανένα άλλοθι να προχωρά σε αλλαγές που μεταβάλλουν τις ζωές των συμπολιτών μας βασιζόμενος σε εκτιμήσεις, αυθαίρετες υποθέσεις, προσεγγίσεις χωρίς τεκμηρίωση.
Είναι ενδεικτικό και πολύ βασικό και για αυτό θα εμμείνω κι εγώ, ενώ έχει αναφερθεί και θα αναφερθεί και από άλλους συναδέλφους, ότι η Κυβέρνηση αγνοεί, και άρα φαίνεται να μη λαμβάνει υπόψη, βασικά δεδομένα και παραμέτρους του ζητήματος, τα οποία έχουν καθοριστική σημασία.
- Η ρύθμιση για τους πολύτεκνους δημοσίους υπαλλήλους, πόσους αφορά, ποιο θα είναι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα και ποιό είναι το εθνικό κόστος.
- Η ρύθμιση για τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά, πόσες αφορά, ποιο θα είναι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα και ποιό θα είναι το κοινωνικό κόστος.
- Η ρύθμιση για τις γυναίκες με ανάπηρα παιδιά, πόσες αφορά, ποιο θα είναι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα και ποί θα είναι το ανθρώπινο κόστος.
- Η εξομοίωση ηλικίας των ορίων των γυναικών, πόσους αφορά και πόσο επηρεάζει την κοινωνία.
Επιπλέον, για άλλη μία φορά και για ένα τόσο σημαντικό εγχείρημα, η Κυβέρνηση προχωρά μετά από έναν ελλιπή και προσχηματικό κοινωνικό διάλογο, με πληροφορίες προερχόμενες από διαρροές και παραπολιτικά σχόλια ή τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων των 8. Με τον τρόπο αυτό αποκλείστηκαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου από το να συνδράμουν εποικοδομητικά στην προσπάθεια, αλλά παράλληλα οι χιλιάδες ασφαλισμένοι στον Δημόσιο, αλλά και στον Ιδιωτικό Τομέα, βρέθηκαν σε συνθήκες ανασφάλειας, φόβου και πανικού, παρατηρώντας ακόμα και μαζικό κύμα πρόωρων αποχωρήσεων από την εργασία τους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Μια πρώτη αξιολόγηση του παρόντος σχεδίου νόμου οδηγεί στη διαπίστωση ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία με πρωτίστως εισπρακτικό χαρακτήρα που πάσχει από σοβαρές αδυναμίες. Όλο το εγχείρημα περιστρέφεται γύρω από έναν στόχο, τον περιορισμό της αύξησης του συνταξιοδοτικού κόστους κατά 2,5% του ΑΕΠ στα επόμενα 50 χρόνια. Και ο στόχος αυτός που είναι καθαρά δημοσιονομικός και όχι αναλογιστικός, επιτυγχάνεται μόνο με την δραστική μείωση των συντάξεων στην οποία προχωρά η Κυβέρνηση.
Το σχέδιο νόμου όπως και το προηγούμενο, για τον Ιδιωτικό Τομέα, δεν είναι μια θεωρητική έκθεση ιδεών, στόχων και προβλέψεων. Έχει πολύ απτά και συγκεκριμένα αποτελέσματα, όπως και τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί. Έτσι τα γεγονότα είναι πλέον τα εξής:
- πρόσφατη περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης
- νέα κράτηση στις συντάξεις (τύπου ΛΑΦΚΑ) από 3% - 10% το μήνα
- μείωση του γενικού ποσοστού αναπλήρωσης από 70% σε 64% και μεσοσταθμικά σε όλα τα Ταμεία κατά 7% (σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Εργασίας)
- αύξηση των ετών ασφάλισης για πλήρη σύνταξη
- αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με στόχο την περαιτέρω μείωσή τους
- περικοπές των επικουρικών συντάξεων
- πάγωμα των συντάξεων.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Η Κυβέρνηση προχωρά σε αλλαγές με επώδυνες συνέπειες για τους συμπολίτες μας χωρίς τουλάχιστον να προσπαθεί να θέσει τα απαραίτητα κοινωνικά αντίβαρα, που θα ισορροπούσαν έστω και κατά ένα ποσοστό την ανατροπή στις συνθήκες των κοινωνικών ομάδων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ενώ το δημογραφικό ζήτημα είναι βασικός παράγοντας για το ασφαλιστικό, η Κυβέρνηση καταργεί ρυθμίσεις που δίνουν κίνητρα όπως για τις τρίτεκνες οικογένειες, για γυναίκες με ανήλικα παιδιά κλπ.
Από την ανάλυση του νομοσχεδίου προκύπτει ότι το σύστημα αυτό επιφυλάσσει πιο επαχθείς ρυθμίσεις για τους νέους και πιο αδύναμους του συστήματος. Έτσι περισσότερα χρόνια θα εργάζονται πλέον οι μητέρες με ανήλικα παιδιά, οι μητέρες με τρία παιδιά, οι γυναίκες με ανίκανα παιδιά και οι νέοι ασφαλισμένοι του συστήματος που πλέον θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Η αντίθεση με βασικά μέτρα όπως αυτά που συζητούμε σήμερα, δεν γίνεται για να γίνουμε αρεστοί στα αυτιά των πολιτών. Ποτέ δεν επέλεγα την αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση.
Όμως εάν θέλουμε να λειτουργήσουμε υπεύθυνα, πρέπει να αναλογιστούμε ποιες αποφάσεις και τι ειδικού βάρους έχουν ληφθεί σε αυτήν την αίθουσα το τελευταίο διάστημα.
Με πόσους τρόπους έχει επιβαρυνθεί ο έλληνας πολίτης το τελευταίο διάστημα.
Πόσες ρυθμίσεις που προκαλούν ριζική κατεδάφιση δικαιωμάτων, ανατροπή της ασφάλειας δικαίου και των έννομων σχέσεων, που καλόπιστα διαχρονικά έχουν συναφθεί, έγιναν το τελευταίο διάστημα;
Και το ξαναλέω, ναι, όλοι ξέρουμε ότι η χώρα έφτασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και ότι χρειάζονται γενναίες αποφάσεις.
Γενναίες όμως δεν είναι μόνο οι αποφάσεις που κόβουν μισθούς, κόβουν συντάξεις και περιορίζουν δικαιώματα και κεκτημένα.
Γενναίες αποφάσεις είναι και αυτές που εισάγουν νέες ιδέες ανάπτυξης, προοπτικής, που δίνουν κίνητρα και εφόδια για νέες πρωτοβουλίες, βοηθώντας σιγά σιγά τη χώρα και τους πολίτες να βγουν από το τέλμα.
Η Κυβέρνηση δεν έχει αυτή τη λογική και δεν έχει υιοθετήσει καμία τέτοια αναγκαία πρωτοβουλία.
Σε αυτή τη λογική καταψηφίζω επί της αρχής το σχέδιο νόμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, και πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο.