Σε επιφυλακή βρίσκονται τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας καθώς από το πρωί έχει ξεκινήσει σεισμολογικές έρευνες νότια του Καστελορίζου, το ερευνητικό σκάφος "Πίρι Ρέις".
Παράλληλα, δύο F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήση στα 24.000 πόδια πάνω από το Αγαθονήσι στις 15:30 το μεσημέρι της Τετάρτης. Άλλα τέσσερα F-16 πέταξαν στα 9.000 πόδια, μισό μίλι από το ακριτικό νησί. Τα τουρκικά μαχητικά αποχωρούσαν από τον ελληνικό εναέριο χώρο, αφού είχαν αναχαιτιστεί από ελληνικά μαχητικά.
Προς το παρόν το τουρκικό πλοίο κινείται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όμως με ναυτικό σήμα που έχει εκδοθεί από τις τουρκικές αρχές προτίθεται τις προσεχείς ημέρες, να κινηθεί και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Συγκεκριμένα, οι Τούρκοι έχουν δεσμεύσει μια θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελορίζου, η οποία περιλαμβάνει τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και έχουν ενημερώσει τις ελληνικές αρχές ότι θα διεξάγουν έρευνες από 13 Ιουλίου, μέχρι 20 Αυγούστου. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι μπορεί μέχρι το τέλος των ερευνών, μπορεί πράγματι το τουρκικό σκάφος να περάσει και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Ήδη από χθες το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών εξέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας το οποίο απορρίφθηκε από την τουρκική πλευρά.
Η Ελλάδα κάλεσε την Τουρκία-μέσω της πρεσβείας στην Άγκυρα- να απέχει από κάθε δραστηριότητα, που θίγει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ πρόκειται να επιδώσει ρηματική διακοίνωση, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ο Γρ. Δελαβέκουρας, σημειώνοντας πως "οι ενέργειες της Τουρκίας μάς προβληματίζουν, καθώς δεν συνάδουν με την εκπεφρασμένη βούληση των δύο πρωθυπουργών, εκδηλώνουν μια διάσταση λόγων και πράξεων κι επιβαρύνουν το κλίμα ενόψει της επανάληψης των διερευνητικών συνομιλιών στις 19 Ιουλίου".
Ο κ. Δελαβέκουρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα "θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διαφύλαξη των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων" και πρόσθεσε ότι στην περιοχή υπάρχουν ελληνικά πλωτά μέσα που παρακολουθούν τις εξελίξεις, επισημαίνοντας ότι "η βούλησή μας για βελτίωση των διμερών σχέσεων δεν αποτελεί λευκή επιταγή, ούτε συνεπάγεται υποχωρήσεις. Η σχέση μας με την Τουρκία βασίζεται σε πολύ προσεκτικά βήματα, ενώ γνώμονάς μας είναι η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων".
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ερωτηθείς σχετικά δήλωσε ότι "θα παρακολουθήσουμε την πορεία του πλοίου και τη φύση των εργασιών που θα εκτελέσει.
Όπως είπε ο υπουργός, καταρχάς είναι ζήτημα ακτοφυλακής (σημειώνεται ότι το "Πίρι Ρέις" δεν υπάγεται στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό, αλλά ανήκει σε τουρκικό πανεπιστήμιο) και ως εκ τούτου εφόσον κινηθεί εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ακταιωρός του λιμενικού θα ενεργήσει.
Ο κ. Βενιζέλος δεν απέκλεισε να εξελιχθεί διαφορετικά το πρόγραμμα του τουρκικού σκάφους και τελικά να μην υπάρξει παραβίαση, τόνισε όμως κατηγορηματικά ότι "η Ελλάδα ούτε παραχωρεί, ούτε θέτει σε αχρηστία οποιοδήποτε κυριαρχικό δικαίωμα".
Σε ερώτηση σχετικά με τη στάση που είχε τηρήσει πριν 23 χρόνια ο Ανδρέας Παπανδρέου με το "Σισμικ", ο κ, Βενιζέλος είπε ότι δεν θα έπρεπε το 2010 να πούμε "mea culpa" όπως το 87'-88' και ότι τώρα οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς είναι καλύτερα επεξεργασμένες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, και πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο.